In het wild op Texels enige ondernemersbeurs

Afgelopen zaterdag was ik op de VanVoor beurs. Ik ben geen type voor een stand en loop liever ouwehoerend met iedereen rond. (Hard)lopen is mijn hobby en bovendien stonden al mijn klanten en relaties achter een stand. Ik vond het een zinvolle dag, maar, jeetje, wat heb ik veel mensen gemist. 

Het was vanaf de start van de beurs, georganiseerd door Valerie Jongeneel, meteen al loperig.  De sfeer was goed. Bij financieel adviseur Peter Bancken, die een frisse kijk heeft op het ondernemerschap en de financiën, scoorde ik een Vicks Blue (als je veel praat , moet je de keel blijven smeren).

In het wild

Ik raakte aan de praat met Victor Lancee van verhuurbureau TexelDuinen, die er ook bewust voor koos om in het wild te blijven rondlopen. Na het bijpraten met John Smit en het zijdelings bekijken van zijn drone-vlucht langs de vuurtoren, streek ik effe neer voor een bak cappuccino aan de bar.  Daarachter stond de stand van LenR en de SM-fotohoek (…) van Stefan Krofft, dus dat leverde bij elk bakkie pauzekoffie een gezellig kletspraatje op. Elke keer haakte er iemand anders aan. Marco Bezoet de Bie: bedankt voor de tip om meer tijd te investeren in zakelijke praktijkverhalen en vakblogs, zodat mensen nog concreter kunnen zien wat ik voor hen kan betekenen.

Thumbs up voor D66

Aan de bar – met mijn derde cappuccino in de hand – kwam ik in contact met de vertegenwoordigers van D66. De enige politieke partij die de moeite had genomen om actief op de beurs aanwezig te zijn. Wat een leuke lui zijn dat! Ik oriënteer me nog suf op mijn definitieve stem; door het leuke gesprek over bijvoorbeeld het belang van behouden van het enige Texelse openbare buitenzwembad Molenkoog ging mijn hart (moeder van twee kinderen die nog in de race zijn voor twee diploma’s) sneller kloppen voor de democraten. En, ook een verademing: hun partijprogramma staat bomvol actief en helder taalgebruik. Deze tekstschrijver zegt: thumbs up voor D66 en roep met terugwerkende kracht: joehoe, Texelse politici en dan met name de lokale ‘skreeuwers’, waar waren jullie?

Je weet toch dat ik hier altijd fiets?

Ik heb nog geen zicht op het bezoekersaantal, maar heb veel bedrijven gemist. Mensen aan wie ik vroeg of ze nog gingen, zeiden veel dingen als: ‘Iedereen kent me toch?’

Dat doet me denken aan de eigenwijze dorpsgenoot uit de tijd dat ik nog in De Cocksdorp woonde, wijlen meneer Stolk van de Krimweg. Dagelijks slingerde hij, in een strakgesteven pak, zonder op of om te kijken over de kruising Krimweg-Langeveldstraat-Postweg richting het dorp. Aan verkeer van rechts en haaietanden had hij geen enkele boodschap. Mijn vader kruiste elke dag zijn pad en het was hem wonder-boven-wonder altijd nog gelukt om de standvastige dromer niet aan te rijden. Tot die bewuste middag: ‘opa Stolk’ negeerde gewoontegetrouw de weg van rechts. En mijn vader keek nét de andere kant op. Het had weinig gescheeld of het was tot een ernstige crash gekomen, waarbij de kwetsbare meneer op het fietsje het onderspit had gedelfd. Met piepende banden kwam mijn vader tot stilstand. Geschrokken sprong m’n pa uit de auto: ‘Ik kom van rechts, meneer Stolk!’ Opa in kwestie verblikte of verbloosde niet, zette zijn keurige gepoetste schoenen weer stevig op de trappers en zei: ‘Je kent me toch en weet toch dat ik hier altijd fiets?’. Zijn eigenwijsheid en overtuiging dat iedereen hem onmogelijk over het hoofd kon zien, gewoon omdat hij er woonde, werd hem bijna fataal.

Als je volgend jaar weer hoort van de VanVoor Beurs, denk dan even aan de anekdote van meneer Stolk. In een wereld die wordt gedomineerd door online netwerken, is het juist belangrijk om de real-life bijeenkomsten  niet links te laten liggen. Ook al kent iedereen je en haal je daar niet persé de ultieme klant binnen. Natuurlijk. Er zijn veel bijeenkomsten, discussiefora en meer van die shizzle waar je je nase moet laten zien. Maar, jeetje, de enige jaarlijkse ondernemersbeurs van het eiland hoort op je prioriteitenlijstje, vind ik. Ook al kent iedereen je en weten ze ‘waar jij fietst’.

Tien ijzersterke redenen

En: bij de VanVoor-beursorganisatie ligt de schone taak om zich sterker te profileren als een beurs die je om minimaal tien ijzersterke renenen niet mag missen. Valerie, je bent hartstikke goed bezig, je moet het alleen nóg duidelijker en nóg consequenter laten zien. Wordt dit een van de cases tijdens onze eerste brainstormwandeling in het bos, woensdag?

Comments

  1. says

    Mooie column en inderdaad heel apart dat de politieke partijen het laten afweten op zo’n beurs (m.u.v. D66).
    De opmerking “iedereen kent me toch”, geweldig. Dat lijkt me vooral op Texel een gevleugelde uitspraak. Wat mensen vaak vergeten (ik ook) is dat wij van elkaar te weinig weten WAT we doen en voor elkaar kunnen betekenen. We kennen elkaar wel, maar wat doen we? Dat een bakker brood bakt lijkt me evident, maar dezelfde bakker kan ook voor jou als ondernemer reclamegebakjes maken (maar dat moet je wel weten). Daar lijkt me de Van Voor Beurs een uitstekende gelegenheid voor. Het gaat dus niet om “kennen” maar om “kunnen”. Dat laat je met jouw blog mooi zien. In het “echt” laten zien wat jij als ondernemer kunt. De beurs geeft je die gelegenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.