Huiswerk voor waarnemend burgemeester Kruisinga

Met een donkere blik in haar ogen komt ze met haar fiets aan de hand het schoolplein af. Mijn oudste dochter (8,5) haar gezichtsuitdrukkingen laten zich lezen als een open boek. ‘Wat is er aan de hand?’ Vraag ik. ‘Huiswerk. Ik heb huiswerk. Ik moet zeggen wat ik zou doen als ik burgemeester zou zijn.’

rinske kruisinga

Rinske Kruisinga

We fietsen naar de Hema voor de lunch. Jongste dochter Robin heeft een feestje, dus we zijn de hele middag samen. Tessel vertelt over de huiswerkopdracht. Ze kijkt al stukken minder donker, gelukkig. ‘We moeten vertellen wat wij zouden doen als we burgemeester van Texel zijn.’ Kort ervoor is bekend gemaakt dat Rinske Kruisinga de waarnemend burgemeester van ons eiland wordt. ‘Maar in de klas kon ik niets bedenken, dus ik had maar twee zinnen.’

Tessel is van plan om te geven.

‘En? Wat zou je als eerste doen?’ vraag ik haar, terwijl we in ons broodje rosbief happen en karnemelk drinken. Interviewend kun je soms op de mooiste ideeën komen.

Tessel is vooral van plan om te geven. ‘Ik zou denk ik bij iedereen die op Texel woont, elke maand honderd euro op zijn bankrekening zou storten. Dan worden de mensen op Texel langzaam rijker.’ Ik vertel dat er de laatste tijd discussies zijn over het onderwerp dat zij aansnijdt. Dat er gemeentes zijn die hun inwoners elke week een flink bedrag geven, om van te leven.’ Haar ogen worden groter. ‘Wow, mam. Dus dan zou jij niet meer zoveel hoeven te werken. En meer tijd hebben voor de gymvereniging. En voor ons.’ Ik glimlach. Ze slaat de spijker op zijn kop. Ik worstel vaak met mijn tijd. Er moet geld worden verdiend voor mijn twee meiden, ik wil graag vrijwillig bijdragen aan de eilandsamenleving – door het wegvallen van subsidies is de druk op vrijwilligers hoog – en daarnaast wil ik me soms losmaken van de (financiële) druk en tijd doorbrengen met mijn twee dochters. Dit jaar was er voor het eerst sinds 2,5 jaar ruimte voor een vakantie.

 Elke week Sommeltjespop

‘Wat zou je voor kinderen willen doen, als je burgemeester bent?’, vraag ik. Ik denk aan ons buurtplan voor het speelveldje in onze bouwstraat dat na anderhalf jaar nog steeds niet is opgepakt. Tessel denkt ver over de grenzen van onze Anne Frankstraat heen. ‘Ik zou regelen dat er elke week Sommeltjespop is’, zegt ze ineens. Ze speelt met het dopje van haar drinkflesje en lacht onbezorgd. Zonder dat dit eilandmeisje het weet, maakt ze een understatement. Evenementen organiseren op Texel is lastig, omdat de gemeente, in de rol van onvoorspelbare anti-adviseur, lijdt aan een niet te duiden overspannenheid.

Terwijl we op Texel worstelen met vergunningen en vuistdikke draaiboeken, kijken we jaloers naar het ogenschijnlijke gemak waarmee Vlieland Into the Great Wide Open organiseert. Hoe Terschelling met een ontspannen lach op het gezicht elk jaar een ongedwongen Oerol van de grond tilt. ‘Is dat niet een gedoe, elke week Sommeltjespop?’ vraag ik. ‘Er zijn genoeg mensen in Nederland die wel muziek kunnen maken. Dus dat kan makkelijk’, zegt ze gedecideerd. ‘Ok, mooi plan Tessel.’ Ik wil haar enthousiasme niet in de kiem smoren, dus ik laat het zo.

De kleine burgemeester heeft trouwens wel één verbod in petto: een rookverbod. Op het hele eiland. Zelfs voor papa, die al tien keer heeft geprobeerd de peuken af te zweren. ‘Want rook stinkt.’

Huiswerk voor de burgemeester

Ons gesprek verdwijnt naar de achtergrond. Het wordt zaterdag. En zondag. De huiswerkdeadline nadert. Tessel beseft het met een schok. ‘Oh nee, mama, we moeten vandaag dat huiswerk voor de burgemeester (…) nog maken!’ Het verhaal bedachten we al bij de Hema, we hoeven het alleen nog op te schrijven. ‘Komt wel goed, Tessel’, zeg ik.

Robin mengt zich in het gesprek. Terwijl ik koffie zet, pakt ze mijn hand. ‘Mama?’ Ik breng mijn gezicht heel dicht bij het hare en kijk naar haar neus met sproetjes. ‘Ik zou ons land delen met iedereen, als ik burgemeester was. Net als mijn geld.’

Eerste werkdag op 15 oktober

Mevrouw Rinske Kruisinga, we hebben gehoord dat u op donderdag 15 oktober uw eerste werkdag beleeft als waarnemend burgemeester. Heel veel succes. Ik hoop dat het u lukt om in de geest van het verhaal van deze twee kleine, onbezorgde dametjes te werken en denken.

Veel succes met onze schitterende eilandeconomie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.